A Kabbala jelentőségéről

A [spirituális] elérés a Rejtett Tantól kezdődik, és a Tóra többi részét csak ez után érik el. Majd legvégül pedig a Feltárult Tant érik el.” (Vilnai Gáon, Szidur)

“A tilalom, hogy nem szabad Kabbalát tanulni, csak 1490-ig volt érvényben. 1540-től kezdődően mindenkit bátorítani kell, hogy foglalkozzék a Zohár Könyvével, ugyanis csak a Zohár tanulása által éri meg az emberiség a spirituális megváltást és a Megváltó eljövetelét. Ezért aztán tilos kibújni a Kabbala tanulásának kötelessége alól.” (Rabbi Azuláj, “Or HáHámá”).

“[Mert] lehetetlen, hogy Izrael egésze, egytől-egyig ilyennyire nagy [spirituális] tisztaságnak örvendjék majd. Ez, egyedül csak a Kabbala tanulása által lehetséges, mely tanulás a legkönnyebb út valamennyi közül, és amely még a csekély tudásúak számára is elégséges. Ám nem így a csupán Feltárult Tannal való foglalkozás, mely által kizárólag csak a nemzedékek nagy kiválaszottjai, méghozzá nagy fáradozások árán tudnak csak megtisztulni – azonban nem így a nép java.” (Rabbi Jehuda Léjb HáLévi Áslág, „Előszó a Tíz Szfirá Tanulmányához”, 36. pont)

“Jaj azoknak, akik nem akarják a Zohár-t tanulni, mert ezzel csak szegénységet, háborúkat és szerencsétlenégeket hoznak a világra.” (Tikunéj Zohár;Tikun 30.)

“A Zohár Könyvének a tanulása mindenek felett áll, és előrébbvaló minden más tanulásnál.” (Rabbi Háim Joszef Dávid Azuláj – “HáHida”)

“A megváltás és a Megváltó eljövetele kizárólag a Kabbala tanulásán múlik.” (Vilnai Gáon, “Even Slomo” 3,11)

“A Zohár tanulása felett semmilyen korlát nem létezik …” (Hefec Háim)

“Ha a nemzedékem meghallaná a hangom, úgy már kilenc éves kortól kezdve Zohár-t tanulnának, és a “külső” bölcselet helyett így tennének szert az Isten-félelemre.” (a komárnói Rabbi Ájzik, “Nocár Heszed”)

“Mindenkihez szólok, [mondván]: mindenki, minden nap szenteljen az idejéből a Kabbala tanulására, mert ezen múlik a lelktek megtisztulása.” (Rabbi Jicchák Kaduri)