Csak kapni és kapni

Az ember tetteinek mozgatórugóját mint “kapni akarás” írja le a Kabbala. Mindenki élvezetet akar kapni, annak legkülönbözőbb fajtáiból. S hogy ezeket az élvezeteket elérje, az ember kész rengeteg erőfeszítést tenni értük. Az egyedüli kérdés csak az, hogy hogyan tudja a lehető legtöbb élvezetet úgy elérni, hogy azért a lehető legalacsonyabb árat kelljen fizetnie. Erre a kérdésre mindenki megpróbál a maga módján választ adni. Mindazonáltal, az világosan látszik, hogy az élete folyamán az ember állandóan fejlődik bennsőleg, és hogy mindig egyre csak növekvő élvezeteket akar kapni.

kapni akarás számára létezik egy bizonyos, meghatározott rend, amelynek mentén fejlődik és növekszik. Az első fázisban testi vágyakat kíván. Ezt követően pénz és tekintély után sóvárog. Majd aztán a még erősebb vágy hatalomra ébreszt benne vágyat. Majd ezt követően pedig, azaz, a vágy további fejlődésével, tudományok után áhítozik, és a spiritualitás utáni vágy csak a piramis csúcsán tárulkozik fel.

Az, aki már elérkezik arra a pontra, hogy felismeri a spiritualitásutáni vágy nagyságát, rögvest elkezdi keresni annak a módját, hogy  hogyan valósítsa meg és elégítse ki ezt a vágyat. Magyarán a kapni akarás fejlődési fázisain való átmenet az, amely ráviszi az embert, hogy megismerje a képességét és a korlátait.