2013. április 9. – Napi Cikk

Kérdés:

Mit jelent az hogy “azonosítom magam a Rav belső tartalmával”?

Rav:

Azt jelenti, hogy meghallgatom tanácsát arról hogyan emelkedjek aktuális állapotom fölé. Ez az elsődleges.

Kérdés:

Az érzékenység szempontjából, hogyan teremthetek egy olyan felébresztést, hogyan rajzolhatok egy olyan képet magamnak, melynek segítségével képes lehetek felismerni a felső belső tartalmát?

Rav:

Mindez csak a barátokkal való kapcsolaton keresztül történhet. A csoportnak kell felébresztenie a tanulás, a Rav, a Teremtő nagyságát, fontosságát a személyben. Általában a csoportnak kell felébresztenie maga a csoport nagyságát is, mivel a csoport a központ, minden ott tisztázódik, és célunkat is ott érjük el. Amennyiben a csoport nem izgatja fel a személyt, amennyiben a csoport nem ébreszti fel a személyben a féltékenységet, irigységet, valamilyen Hisszaron-t (hiányosságot), akkor a személy önmaga képtelen erre.

Ő nem képes erre, ő taszítást érez a csoport felé (mégha csak részlegesen is), taszítást érez a barátok iránt, vagy mondjuk úgy egyszerűen közömbös marad.

Azt nem tudom mi történik a Teremtővel szemben, mivel a személy egyszerűen el van választva a Teremtőtől. A tanulással kapcsolatban ez ugyanígy történik bizonyos mértékben, míg a Ravról szólva a személy gyűlöletet, taszítást érez, mivel a Rav a nyilvánvaló forrás mely elé lett helyezve. Ez leginkább akkor történik meg amikor a személy rosszul érzi magát, olyan állapotban van amikor mindezt el akarja utasítani, leginkább tanárát. Ez az amit én is mondtam rabash-nak annak idején, megmondtam neki hogy néha szó szerint képtelen vagyok őt elviselni. Hiszen honnan is származnak látszólagos problémáim? Mindez természetes.

De mindez probléma a csoporton belül. Mindez lelassítja a dolgokat. Mindez kiesés, eltávolodás a teljes rendszertől. Mi nem választhatjuk szét a rendszert a tanár, a tanulás, a csoport és a Teremtő között. Mindez egyetlen komplexum, rendszer. Amikor ez történik az egyszerűen annak jele, hogy milyen messze is vagyok a teljes rendszertől.

És mindezek miatt nagyon precíznek kell lennünk ezekkel a dolgokkal. Ennél fogva több helyen van megírva mennyire szükséges a Rav tiszteletén dolgozni, nincs más választás. De megismétlem még egyszer, ez nem a Rav materiális formájára, személyére vonatkozik. Az elmélet, a Rav tanácsa az amit meg kell valósítani.