Mi a helyes “remegés”, “félelem”?

A helyes remegés? Ez az, ami megjelenik a személynek minden egyes pillanatban állapotának megfelelően, és akkor ő már tudja, hogyan vizsgálja azt meg, hogyan kérjen még nagyobb remegést a jelenlegi félelme, remegése helyett, és akkor ily módon halad előre. Mondjuk azt, hogy egy olyan állapotban vagyok, amikor nem vagyok elég mértékben barátaimhoz “ragasztva”.

Akkor ettől akarok félni, attól a ténytől akarok remegést érezni, hogy nem vagyok hozzájuk ragasztva eléggé. Még egyszerűbben kifejezve nekem ettől valóban félnem kell, mert ha nem vagyok hozzájuk ragasztva, akkor mit tehetek ezen az úton? Akkor semmim sincs. Nekem egyszerűen bennük kell lennem, magamat ott elveszítve.

Amennyiben nem vagyok képes erre, akkor miért nem félek, rettegek ettől a képtelenségtől? Hol van félelmem attól a ténytől, hogy erre gondolok, és felfedezem, hogy ez hiányzik belőlem, és ez fájdalmat okoz bennem, és hogy mindez egy fenyegető veszély számomra? Ilyenek az életből vett képek, amikor a személy retteg, és egy állandó belső aggodalom állapotában van. Azaz először is attól félek, hogy nincs meg bennem ez a félelem.

2o12. december 4.- reggeli leckéből