Mi a Kabbala tanítványok gyűlöletének eredete?

Mindaz a minket reformáló Fény felfedéséből származik. Az ránk ragyog, és megmutatja nekünk valódi tulajdonságainkat. A Fény egy kicsit jobban beleragyog anyagunkba, a megszerzés iránti vágyba, és akkor az emberek elkezdik érezni mennyire, különböznek egymástól.

Akkor ők a Tórához fordulnak, a reformáló Fényhez, és kérnek, sóvárognak, felsikoltanak, követelnek. És akkor a fény mely egy kicsit mélyebben beleragyogott a megszerzés iránti vágyba, mely úgy van nevezve, hogy “a Fény mely tisztázza, megvilágítja az edényt”, az edényt korrigáló Fénnyé válik ugyanazon a vágyon belül, és akkor ez a Fény meggyógyítja a vágyat.

Képzeljük el azt el hogy a Fény beragyog az egónkon belülre, abba egy centiméterre belemélyedve, és akkor ennek az egy centiméternek a mértékében érezzük az irigységet és gyűlöletet. Az irigység valójában jó dolog is, de ebben az esetben rossz fajta, irigységről beszélünk. Mi irigyeljük, gyűlöljük a többieket és mindezt nem vagyunk képesek elviselni. Meg kell, értsük azt, hogy az egó melyről beszélünk, az egó melyet korrigálnom kell nem más, mint az egységre vonatkozó attitűdöm barátaimmal szemben, és semmi más. Ez egónak van nevezve, és ez az, amin javítanunk kell.

Azaz a reggeli leckére való helyes felkészülés jele az a tény hogy az egyik barát közelebb húzódik a másik baráthoz, az hogy arra vágynak, hogy egységre léphessenek.

A reformáló Fény mely ezen egységre vonatkozó vágy hatására elkezd a barátokra ragyogni, elkezd működni rajtuk, ahogy elkezdik a tanulást. Azonban az korábban a kölcsönös gyűlöletet ébresztette fel. Így amikor ez a Fény megjelenik, az elér egy bizonyos szintet, és ezen a szinten érződik a gyűlölet. Minden rendben, az emberek érzik valódi megszerzés iránti vágyukat, látják azt hogy mekkora mértékben ellentétesek a Fénnyel szemben. Olyan módon érzik ezt a különbséget, ahogy a plusz és mínusz közötti különbség érződik, hívjuk ezt “delta”- nak. Most ez a megértés már létezik az egyénben. Akkor hogyan képes mindezt feldolgozni, korrigálni?

Az emberek ezzel a megértéssel rendelkeznek: delta1, plusz delta 2, plusz delta 3 és így tovább. Ezek a delták össze kell, hogy kapcsolódjanak, ha a csoport helyesen van megszervezve. Amennyiben a csoporttagok képesek eljutni a delták summájához, összegéhez (és ez egy nagy szenvedést jelent, mely szenvedést mindenki érez), akkor a többség imája jelenik meg ebből a közös szenvedésből. És akkor bizonyos az, hogy mindenki korrigálja ezt a részt. És akkor ez a rész, mely rész korrigálódik mindenkiben (néhányban kevésbé másban jobban), az válik mindenki spirituális szintjévé, mondjuk úgy első lépcsőfokává.

 

Reggeli lecke, 2012. november 27.