“A Szabadság”

Reggeli lecke felkészülés 2013. június 10.

Báál HaSzulám cikk melyből az idézet való: “A Szabadság”

Mivel bár mindenki rendelkezik “saját forrással”, az erők nyílt módon csak azon a környezeten keresztül jelennek meg melyben a személy található. Ez hasonló a földbe vetett búzamaghoz, melynek ereje csak a környezetén keresztül válik nyilvánvalóvá, mely környezet a termőföld, az eső és a nap fénye.

Ezáltal Rabbi Joszi Ben Kiszma helyesen feltételezte azt, hogy, amennyiben elhagyná azt a jó környezetet, melyet korábban választott magának, és e-helyett, egy káros környezetbe zuhant volna, egy olyan városba ahol nem létezik a Tóra, nem csak hogy korábbi koncepciói károsodnának, de mindazon erők melyek forrásában rejtve vannak, melyek még nem jelentek meg aktuális cselekedetekként, rejtve maradnának. Mindez azért van, mivel nem lenne kitéve a helyes környezet hatásának, mely, azokat a rejtett koncepciókat képes lenne aktivizálni.

És, ahogy mi azt fent tisztáztuk, a személy önmaga feletti uralma csakis a helyes környezet kiválasztásában mérhető le, és csakis ezért, azaz a helyes környezet kiválasztásáért kaphat jutalmat vagy büntetést.

ford: H Zs