Mit keressünk a Barátok Gyülekezetében?

Reggeli felkészülés 2013. június 21.

Rabash Szociális Írások

Rabash cikk melyből az idézet való: “Mit keressünk a Barátok Gyülekezetében”

Mindenkinek az élet szellemét, és reményteliséget kell hoznia a közösségbe, hogy abba energiát öntsön. Ennél fogva a barátok képesek lesznek azt mondani maguknak, “Most én új lapot kezdek a munkában” (…)

De mit tehet a személy, amikor úgy érzi, hogy maga a szomorúság állapotában van – mind korporeális, mind spirituális állapota tekintetében – és eljön annak ideje, hogy a barátok találkozójára menjen?

Sőt mi több bölcseink azt mondták, “Aggodalom az ember szívében? Beszélje meg azt másokkal”. Más szóval ezek szerint neki meg kellene osztania szomorúságát a többiekkel, esetleg ők képesek neki tanáccsal szolgálni.

De ha ez így van, akkor miért mondjuk azt, hogy a személynek magasztos, pozitív hangulatot kell a közösségbe hoznia, amikor nem rendelkezik azzal? (…)

Valóban nincs más megoldás, mint az hogy mindig a jobb vonalon kell haladni. Ezáltal mielőtt a személy a barátok szeretete felé akar haladni, el kell olvasnia Báál HaSzulám esszéjét 1943-ból, ahol ő tisztázza mit is jelent a jobb vonal, mit is jelent az értelem feletti hit. És akkor a személynek onnan kell erőt merítenie ahhoz, hogy amikor eljön a közösséghez, minden egyes személy többé kevésbé képes legyen a közösségbe az élet szellemét önteni, hogy ezen keresztül az egész közösség boldogságot és nagyobb magabiztosságot érezhessen.

fordította: H Zs