A szeretet titka

Idézve: Kedd esti beszélgetés; Michael Laitman Orennel; 2013. július 23. 00:12:22-00:47:30

A szeretet titka

Kérdés: Oren;

Hogyan lehet az, hogy az egyik csoport a szeretetet választja a másik pedig a gyűlöletet? Úgy, hogy a többségnek megfelelő legyen, mivel gyakorlatilag nagyon sok felelősség van-

Válasz: Rav:

A lényeg az, mindig a többség dönti el, mivel foglakozunk, tehát ezt választották. Ok! Van olyan csoport, aki a gyűlöletet szerette volna, ha ma kitárgyaljuk.

Mi a szeretet titka, mire gondolunk, amikor a szeretetről beszélünk?

Hozzászólás:

Amikor az emberek megpróbálnak összekapcsolódni, és párokká próbálnak válni, akkor látjuk, hogy hatalmas nehézségek merülnek fel. Mivel az emberek nem tudják megtalálni a társukat, ha én szeretek valakit, akkor hirtelen elillan ez a szeretet, érzem a nehézségeiről, nagyon sok esetben nekünk van gyerekünk, vagy nincs, mégis eltörjük ezeket a dolgokat, mert, újra és újra neki rugaszkodunk a szeretetnek, aztán megtaláljuk, vagy nem találjuk. Aztán újra elválunk, ez egy nagyon rossz mozi. Volt egy dal Arkadi Gyukintól, aki pontosan arról énekel, hogy valamit elveszítünk, valami illuzív van itt, nem is tudjuk, mi van az ujjunk között, nem is tudjuk, mi van itt, amikor szeretetről beszélünk, hogy eltudjunk, mozdulni, a szívben lévő ponttól, akkor látjuk a gyerekeket. Ránézek mindenkire, akit ismerek, akit nézhetek, akkor látom, hogy amikor a gyerekek az iskolába mennek, akkor hatalmas szeretet van bennük. Mindannyian azt érezzük, ez a legerősebb érzés a világon, hatalmas erőt érzünk a szeretetből, úgy érezzük, hogy megtudunk, tenni bármit. Boldogok vagyunk vagy nagyon szomorúak, de az életet érezzük a szereteten keresztül. MI azt érezzük, hogy az egész világ a kezünkben van. Egyszerűen azt érezzük, hogy valami mintha beöltözne az életünkbe, és egy hatalmas erejű, hatalmas erővel vár az életnek a szeretete. Kérdésem, hogyan lehetséges az, életben, hogy lekapcsolódjunk, egyszer arról, a szeretetről, amit gyerekkorunkban éreztünk az anyánktól, és, hogy juthatunk vissza ebbe még akár ma is?

Válasz; Rav: Az első öröme az életnek, az a jó kapcsolat, amit az anyánktól kapunk, ez világos. Ott van egy kisgyermek, egy bizonyos módon, az azonnal érzi a szeretetet, és azt érzi, igen ez a szeretet. Lényegtelen én ki vagyok, mi vagyok csodálatos vagy nem? Én okos vagyok, vagy nem vagyok annyira az. Az anyai szeretet az felette áll mindennek, minden másnak. Ő szeret engem. Mivel én hozzá tartozom. Ezért ez a fajta szeretet, ez egy természetes szeretet. Az ő részéről a gyerek felé. Ez egy ilyen feltétel nélküli szeretet. A szeretet másik része, amit az életünkben kapunk, ez is egy szeretet, ez is valamilyen módon onnan árad, a természettől. Amikor mi növekszünk, elérjük a tízéves kort, akkor mi valóban azt érezzük, hogy valamilyen módon, az embert, a férfit a nő felé, a nőt a férfi felé fordítja. Mi azt érezzük, van egy jelenség a szeretetnek a jelenségének nevezzük ezt, ez a jelenség ez nem attól fog függeni, hogy van-e bennem egy különleges kép. Hirtelen csak azt érezzük, hogy odatapadunk ehhez az objektumhoz, egyszerűen őrültekké válunk. Ez az, ami az embernek megadatott. Impressióként, resimo[1]ként, ez a második resimoja.

Az anya azt mondja a gyermekének, hogy ez a valami feltétel nélküli szeretet. Érezzük ebből biztonság árad, gyakorlatilag erőfeszítést követel tőlünk. Tehát akkor meg kell értenünk, hogy valahová tartozni akarunk. Persze ittb is megjelennek a feltételek. Belekerülök ebbe, először a feltételeket nem is érzem. Úgy érzem, mintha bármit megtudnék, tenni, és aztán, hirtelen elmúlik ez az érzés.

Szerelem, hát attól függ, vannak emberek, akiknél ez nem múlik el annyira gyorsan, valahol olvastam ma, a facebookon, vagy az interneten, hogy előjön mindig egy kór, amikor az ember már a barátait keresi, és egyszerűen nézi, hogy mi történik velük. Akkor megnézik az emberek egymást, és akkor ugyanazt az érzést szeretné érezni, amit harminc évvel ezelőtt. Ez nem létezik. Úr Isten, az én koromban már, (Oren mosolyog), ez egyfajta íz, ami nagyon jó volt a múltban, és most nem érzek semmi ízt a számban, megpróbálom ízlelgetni. Tehát még egyszer, az első szeretet, az anyától érkezik, és erre könnyű is visszaemlékezni, bár ez is sok embernek elmúlik. Aztán az első szerelem, amikor valakit közel akarok magamhoz tudni, aztán valakit leszeretnék, nyűgözni, mindenféle dolgot készítek elő neki, hogy lenyűgözzem. Mindent megtennék érte, tehát először szeretnék megszerezni, aztán valamit adni. Ez a két íz, ez megmarad bennünk.

Amikor mi arra gondolunk, hogy gondolkodunk, azon, hogy legyen egy családunk, a család egységét szeretnénk felépíteni, ez nem csak egy természetes módon érkezik meg, hanem az első szeretet az anyánktól érkezik, a második nem tudjuk honnan, ilyen módon elkezdjük érezni, ez értékes, vagy nem értékes? Számításokat kezdünk el végezni. Hogy nem is akarunk gyerekeket most már. Nem is lesz gyerekünk, aki tőlünk a szeretetet megkaphatja. Nem igazán tudjuk mi a szeretet, mi azt gondoljuk, hogy a szerette, az, az, amikor mi elérünk abba a korba, 20-23 vagy 30 éves korba, vagy akár még több is. Amikor mindenféle számításokat végzünk, és a szeretetnek, mindenféle kalkuláció felett kell állnia. A szeretetnek felette kell állnia a számításoknak. Mint egy ok. Ami le van írva, a szeretet minden bűnt lefed. Azaz, minden kalkuláció, jó vagy rossz, lényegtelen, elérünk egy állapotot, amit a szeretet lefed.

Tehát, mi a szeretet minden kalkuláció felett?

Később eljutunk a mélyebb elemzésekhez, de ez mit jelent? Itt a beteljesedést keressük, mert az egész életemnek a legmagasabb célja, anélkül, hogy tudnám az a szeretet. Amikor én a társammal találkozom, akkor kitudom, egészíteni magam a társammal, és ezen a módon, mi valóban elérjük a legnagyobb dolgot, ami csak létezik a világban, egyetértésben, ez az, amit nekünk kölcsönösen kell felépítenünk, és írva van, hogy van a nő és van a férfi és közöttük lakik a Szentség.

Ez történik a mi csoportunkban is, a mi barátainkkal. Más emberekkel is. Alacsonyabb fizikai szinten. Nem tudjuk, de ha ezzel tudunk foglakozni, az valóban minden embert megmozdít. Ha arra kell gondolnunk, hogy kivel kell összeházasodnunk, mivel ez egy szövetség, szerződés.

Miért tesszük mindezt?

Ez a fajta szövetség, szerződés, ez, hogy párokká fogunk válni, ezen keresztül láthatjuk, hogy mennyire egészítjük ki egymást, a cél irányában, mindig a cél irányában. Amikor én megnősültem, volt egy feltételem. Az, hogy mi elmegyünk Israelbe, akkoriban ez nem volt könnyű. El voltam utasítva sok évig, mi nem jöhettünk ide, nagyon kellemetlen átmeneteken mentünk át, nagyon sokszor. Féltünk attól is, hogy börtönbe kerülök. Mivel az én hatalmas vágyam, hogy idejöjjek Israelbe, ez a Yom-Kippuri[2] háború előtt volt, ott volt a hatnapos háború. Nagyon nehéz időket éltünk meg a Szovjetúnióban. De ez volt az én feltételem. Tudtam, hogy én el fogom érni a célom. Valakivel, aki az én oldalamon fog állni. Segít majd engem, és ebbe az irányba fogunk majd együtt menni. Amikor én Rabashoz érkeztem, beszéltem erről a dologról vele. Nekünk nősnek kellett lenni, mielőtt elkezdünk tanulni. Ez harminc évvel ezelőtt volt. De már vannak emberek akik, nem is élnek itt. Nagyon nehéz a szeretetet definiálni előttetek.

Rabash azt mondta, hogy a szeretet, olyan, mint egy állat, amit nekünk állandóan etetnünk kell, és ez az állat, amit etetünk ez közöttünk, állandóan növekedni fog. ha kölcsönösen és megfelelően jól etetjük. Egészen addig még rá nem jövünk, az igazi szeretet nem ez.

Ha kötünk egy szerződést, akkor a szeretet le szed minden bűnt, még ha naponta látjuk is egymást, akkor nekünk meg kell értenünk, hogy nem lerombolnunk kell egymást. Nekem úgy kell látnom a dolgokat, a saját természetem miatt, hogy mindenki, aki diszkvalifikálja magát a másik ember életében az a saját hibája. Ezért fölé kell emelkednünk a kritikának, és a felségnek is meg kell értenie, hogy ha elutasít engem az nem az én hibám. Amit Ő gondol bennem az valójában az Ő hibája. Amit én gondolok, hogy aktuálisan benne van, (hiba) az az, én hibám. Így kell az értelem feletti hitben élni. Az adakozás, és a megszerzés az egy kölcsönös edényt épít a feleségemmel.

MI a kölcsönös edény és a szeretet közötti kapcsolat?

A szeretet az csak ebben az edényben érezhető, a szeretet az ezzel a feltétellel működik, és ilyen módon kumorálódik. Amikor elkezdjük megérteni, napról napra, hogy mi a szeretet, ez, az, ahogy ez történik, így kell felépíteni. Ilyen módon a kapcsolat a párokkal, az egyetlen, amit megtanultunk, hogy ugyanezt kell alkalmaznunk a barátok felé is. Nekünk abba kell, hogy hagyjuk az egymással való harcot, minden más dolgot, ami egymás ellenében irányul. Helyet kell teremtenünk önmagunkban a másiknak.

Hozzászólás:

Akkor erről a közös alkotmányról akarok beszélni,

Válasz: Rav:

Fel kell építenünk a KLI[3]-t. Ugyanez vonatkozik a barátokra is. A barátok között is csak ezen a területen található meg a szeretet, ugyanazt a szeretetet kell éreznünk, ami a férfi és a nő között, vagy az anya és a gyerek között kell felépíteni, tehát ez nem a testünkhöz való szeretet, amit el kell érnünk, a szeretet ereje fentről érkezik. A legnagyobb erő a világon, a Teremtő ereje.

A szeresd felebarátodat, mint önmagad, az azt jelenti, hogy az egész teremtmény korrekciójába foglalt legfontosabb törvény. A szeretet, az emberek között, vagy a párok között, vagy a testvérek között. Barátok között, vagy az egész emberiség között. Ez ugyanaz a dolog, az egyetlen kérdés, az a szint. Hogy mennyire tud valaki erőt belefektetni ebbe az egészbe? Hogy, hogyan tudunk lefedni mindent ezzel a hozzáállással? Itt a támadás helyett én egy engedményt adok, ez a lényeg. Tehát nem támadok, hanem állandóan engedményt tenni. A kritika helyett, állandóan az ellenkezőjét kell tennem, ez a szeretet alapvető forrása. Nekem magamat kell megszorítanom, és azt kell mondanom, hogy már nem rólam szól minden. Hanem fel kell adnom bizonyos dolgokat. Tudnom kell, hogy mennyire kapta meg ezeket felülről. Nekem ki kell jönnöm az állandó kriticizmusból, és fölé kell emelkednem magamnak. Mindig a társamat kell nézni, mindig a páromat, engedményeket kell adni, ez nem azt jelenti, hogy mindig csak engedményekben fuldoklok, hanem, hogy kölcsönös engedményeket adunk egymásnak. A szeretet nevében. Ugyanúgy, mint a csoportban, tehát ezeket az engedményeken keresztül átjutunk egy közös térbe, ezt hívjuk úgy, hogy közös cél. Ott van a férfi és a nő, és köztük a Szentség.

Hozzászólás:

Ok! De az lehetetlen, hogy mindig csak engedményeket tegyünk, az anyám szeretett engem, én azt érzem benne voltam a szeretetben.

Válasz Rav:

Igen, példaként áll előttünk az anyai szeretet. Ha Te el akarod, érni ugyanazt az érzést, akkor a teljes számításokat el kell végezni az egó fölött, a saját kritikád fölött.

Hozzászólás:

Ez a területe, ahol az engedményt akarom adni, valami szükségszerű engedmény?

Válasz Rav:

Igen. Tehát ha én nyomás alá, helyezem pl: Simont, akkor egy egyszerű engedményt adok annak, akit szeretek. Nem, nem, ez nem az a természetes szeretet, amivel a gyerekek felé fordulsz, mi arról a szeretetről beszélünk itt, amit fel kell építeni. Mivel ez a kölcsönös egymásra vonása, lehet, hogy három, négy évig is tarthat, és általában vége is szokott lenni. Ennek a szeretetnek. Azonban annak megfelelően, amit mi tanulunk, amikor mi tanulmányozzuk az embereket, válasz az, hogy három, négy év, addig tudod tolerálni az embereket, utána nagyon nehéz.

Azonban mi ha ígéretet teszünk egymásnak, gyerekeink vannak, ezért benne maradunk, és fuldoklunk benne. Ez egyfajta viselkedés a szeretet irányában. Azonban nekünk nem feltétlen kell itt összezavarodnunk. Pontosan ez a szeretetnek a titka. Amikor mi szeretetről beszélünk, amit mi tudunk a felnőttek érzelmeiről, az egy nagyon illuzív szeretet. Illúziókkal teli. Ha az emberek tudnák, hogy, hogy kell nekilátni ennek, ha lenne, közös céljuk nem válnának el. Mert különben nem érhetnék el az Istent. Senki nem kockáztatná az Isten elvesztését, azzal, hogy el akarjon válni. Gyakorlatilag ez egy engedmény, átengedem önmagam életét, az Istennek, hogy Ő szerethessen engem. Ugyanígy kell az Isteni szeretetet a másik fél irányában felépíteni Ez az, hogy vissza tudjuk kapni, amit mi adni akarunk. Valami olyasmit akarok felépíteni az életembe, amit én választok pontosan a szeretet által, hogy ez által épül fel a család.  Ez, az, ahol én kapni akarok, és adni is akarok. Itt kezdhetem el érezni a Teremtő feltárulását. Ez az oka annak, hogy azt mondjuk, hogy a nő és a férfi között tartózkodik a Teremtő. Ezt még a barátokra sem írják.

A Szentség az mi? A Szentség az a Teremtő. Hogyan kapcsolódik ez a szeretethez? Ez nem is a lányok meséjében lévő szeretetről van itt szó. Hanem azzal, hogy összekapcsolódok, és magunkat egy cél irányába fordítjuk, ami a Teremtő.

Kérdés:

Mi a kapcsolat a Teremtő és a szeretet között?

Válasz: Rav:

Mivel nekünk el kell érni Őt, Ő az, az adakozás ereje. A szeretetnek az ereje. Nekünk magunk között kell, hogy feltárjuk ezt. Amikor egy edényt képzünk erre, mi abban az edényben érezhetjük, a kitöltését az erőnek, ami az egész valóságot kitölti. Mely kormányozza a valóságot. Ezáltal mi ugyanahhoz a forráshoz tapadunk. Ez a világ a kölcsönös érzékelésben. Itt egyetlen embernek sem kell kiesni ebből, a kölcsönös érzékelésből. Eljön az a pillanat, amikor kapcsolódunk, vagy inkább spirituális értelemben haljunk meg. A barátok egysége, a barátok között, itt jelenik meg az AHAV a szeretet. Itt a kapcsolatban születhet meg a Teremtő. Természetesen az ember állandóan reményt kap az egójától, hogy nem kell ezt megtenni. Az egész Tóra pontosan erről beszél. Mi azt láthatjuk, pontosan ebben a kapcsolatban.

Hozzászólás:

Még nem beszéltünk semmit a vallásról.

Válasz: Rav: Nem, nem, nem, mondja Rav. Nem a vallásról beszélek. Ez, az embernek a korrekciója, aki kapcsolatban akar lenni a Teremtővel. Ezért mondják, azt a kabbalisták, hogy ezt egyetlen ember nem érheti el. Rabash ezt egyedül nem érhette volna el.

Kérdés:

Mi a spirituális gyökere az engedménynek?

Válasz: Rav:

Fölé emelkedni a saját egóm fölé. Az én partnerem irányában. Az én partnerem segítsen abban, hogy az egóm fölé emelkedjek. Az Ő számára feltárjam bennem a Teremtőt. Nyilvánvalóan, ha nem kapcsolódnék össze, soha nem tárnám fel az egómat. Minden, amit én érzek, hogyha én saját magam, és az egóm ellenében teszem ezt meg, valamiért, valaminek az ellenében, ami nem történik annyira jónak nekem. Rabash mindig azt kérdezte. a szépség az a külső szépség? Neked egy olyan partner kell, aki nem utasít el Téged, lehet az akármilyen csúnya. És lehet bármilyen szép, ha elutasít Téged. Mindig ezt mondta. Ezért ha Te egyetértesz, hogy meg tudod őt érinteni, mindig azt érzed, egyetért benned a belsőd, ez a lényege a munkának. Ezzel az emberrel tudsz legjobban haladni előre. Itt kezdődik a differencia. Ez, az igazi különbség. Másfajta munkát tudsz végezni a házastársaddal, vagy a társaddal. Ezért az engedmény a legfontosabb. Én nagyon sok mindent kaptam Rabashtól ezen a téren. Olyan dolgokat, amivel hétköznapi ember nem is nagyon szembesül. Ilyen fajta munka nélkül senki nem érheti el a spiritualitást. Én nem akarom azt mondani, hogy mindenki használja ezt a nagyközösségből, amiről mi most beszélünk. Mert akkor úgy nézne ki, mintha én egy új iskolát nyitnék a szerelemről. Jönnének az emberek tonna számra, de én ezt nem akarom.

Rabash csak olyan tanítványokat fogadott el, aki megnősült. Így tudta az az ember implementálni, amit tanult Rabashtól. Így tudta alkalmazni a családjában. Megtanulni, a családjában is, hogyan tud engedményeket adni a feleségének. Ilyen módon látni kell, mennyit kell fizetni ebben a világban a spiritualitásért. Annak érdekében, hogy elérjük a felső világot. Ez a legértékesebb dolog, csak az emberek nem tudják. Ezért érdemes fizetni.

Tehát a lehetőség vége: engedményt kell adni. Ezen dolgoznunk kell. De ez szinte hihetetlen. Amikor elkezdi az ember megérteni, hogy mit akar neked adni minden egyes pillanatban a Teremtő. Veled van. Minden egyes pillanatban játszik veled. A felső erő, amely mögötte áll minden dolognak, kormányoz téged, fenn tart téged. Egyfajta szálon rángat.

Hozzászólás:

De miért akarja ezt a Teremtő?  Mit akar? Miért rángat engem őrült irányokba? Azért mert így tanulom meg az Ő természetét?

Válasz: Rav:

Nem, nem. Semmi más nincs veled szemben, csak a Teremtő. Ő beöltözik a Te feleségedbe, mindenféle emberbe, Ő ezzel akar téged, tanítani. Neked szól az egész. A természeted, a te karaktered, a te személyiséged. Neked fölé kell emelkedni. A te edényedet építi a Teremtő. Veled játszik, hogy neked adjon edényt, amiben Ő meg tud jelenni.

Mindenki úgy érzi, hogy minden tök jó, tanulgatok, csodálatos feleségem van, minden nagyon happy, teljes igaznak tekintem magam. Szerinted ez igazi?

Nézd meg te hány helyzeten mentél keresztül, mióta tanulsz? Biztos lehetsz benne, hogy minden egy lehetőségként érkezett tőle magától. Felűről.

Nézzétek, meg mennyi lehetőséget kaptok, minden egyes pillanatban. Azzal, hogy dolgozhass magadon és Vele. És, hogy érezhesd belül, ezekben a harcokban, ezekben az ellentmondásokban, ez egy hatalmas munka, gyakorlati munka.

Kérdés:

Miért olyan nehéz ezeket a tanácsokat betartani, amit olyan nagyon könnyű megérteni?

Válasz:

Azért, mert mi a legnagyobb egoisták vagyunk. Spirituális egoisták is vagyunk, nem csak fizikai egoisták. Ezért, amikor elkezdtem tanulni, mindig mindenben azt kerestem, hogy én mikor leszek nagy ember? Amikor elmerülünk a spiritualitásban, amit úgy érzünk, kezdünk megérteni, pontosan, hogyan kezdünk el növekedni, akkor önmagad elkezded átrendezni a fizikai síkon, és azt látod, nem működik. Egyszerűen semmi örömed nem lesz az elején az egészben. Pillanatnyilag nagyon sokan távol kerülnek a kabbalától. Aztán nagyon sok ember kerül be az integrál oktatásba, ahogy az ember előrehalad, hogy hogyan kezd el dolgozni. Ott nagyon fontos, hogy megtalálja a társában a munkát. Ha valakinek volt is a múltban egy igazi családja, és elvált onnan, valószínűleg az volt az oka, hogy nem tudott rendes munkát végezni. Azt mondjuk, mindenkinek próbáljon meg társat találni, és építeni, mert ez sokban segíti a spirituális célja elérését.

Kérdés:

A pároknak lehet azt a feladatot adni, hogy olyan legyen a viszonyuk, mint a barátoknak egymás között?

Válasz: Rav:

Ezeket párhuzamosan kell felépíteni, nekem kellenek barátaim, legyenek, és kell, hogy legyen egy társam. Mind a két oldal kell.

Kérdés:

Mennyi a feladata a nőnek, és a férfinek ebben?

Válasz: Rabash az én esetemben azt mondta, (én nem láttam semmilyen ellenállást a munkámban. Engem a Teremtő hatalmas társsal áldott meg, aki támogatott engem az úton,). Nagyon sok kabbalista hatalmas ellentétet tapasztalt a felesége oldaláról. És ők feladtak mindent, mindent, kivéve a spiritualitást. Azaz, kivéve a célt, mindent ennek rendeltek alá, ezért inkább engedményeket tettek a feleségüknek. Ez egy nagyon nehéz munka, kettős életet éltek, a feleségükkel egyfelől, másrészről nekünk hálát kell adnunk azoknak a nőknek, akik nincsenek ellene, azoknak is hálát kell adnunk, akik ellene voltak a nagy kabbalistáknak, így a kabbalistákat iszonyú magasságokba emelte az ellenállás. Mégsem váltak el ezektől a nőktől, de ha tudunk egy olyan társat választani, aki az úton van velünk, ez a legnagyobb áldása a Teremtőnek. Akkor egy kölcsönös edényt tudunk építeni, és az általános korrekció érdekében, építhetjük ezt.

Rabash ezt támogatta a legjobban. Ilyenből nagyon, nagyon kevés van. Az férfinek megvoltak a dolgai, definiálva voltak, és megvoltak a nőnek is a feladatai. Ma minden összekeveredett, összezavarodott, mind a nőké, mind a férfiaké. Ez igaz, egy felöl, más felöl, nekünk egy komplexitásban kell kezelnünk mindent, egészen a korrekció végéig. Ahova mi beléptünk egy fejlett rakéta sebességgel léptünk be. Ezért ne gondoljuk azt, hogy van itt bármi, ami ellene lenne a folyamatnak. Nekünk nagyon is előre kiszámítható módon folyik az életünk. Mi egy olyan valóságban élünk, amely a korrekció vége felé közeledik. A mi számunkra ez a valóság, ez mindig egy kicsit jobban feltárul. Ilyen módon mi felfedezzük ezt a hatalmas fényt, ami mindig egy kicsit jobban ragyog rajtunk, ilyen módon, a végén pedig még több problémát, nehézséget tárunk fel. Még több nehézséget, azonban mindennek az – az, oka, a fény, ami megérkezik, az egy olyan fény, amit sötétnek látunk, a Hochma fénye, amit a sötétben fel kell, hogy fedezzük, azt, hogy magunkkal, hogyan kell visszalépni. És állandó engedményt kell adnunk. a fénnyel szemben, és mindenki mással szemben. Ilyen módon tudunk túllépni a problémákon, csak ezen a módon. Minden emberhez ez így érkezik el, a tény, hogy az emberek elválnak, az útjukat szétválasztják egymástól, nem tudják, hogy, hogyan kellene helyes módon csinálni ezt.

Kérdés:

Ön említett embereket, akik elválnak, az ember, ha elválik, azért mert talán a következő kör jobban sikerül. Akkor jobban sikerülhet?

Válasz: Rav:

Nem igazán, ez általában nem szokott sikerülni. Azért mert nem tette meg a unkáját, és hogyha nem úgy indul, a következő ahol majd elvégzi, akkor bizony elválik. Az ember, szenvedéssel válik el, és talán még többet fog szenvedni, ha nem tudja miért vált el, és miért kellett pontosan megtalálni az új párját, az óriási probléma. Ha gyerekek is vannak, az még nagyobb probléma, ha nincsenek gyerekek egyszerűbb, de nem látok abban megoldást, hogy ha valakik jól működtek elváljanak. Akkor szoktak elválni, ha a nő valóban nem akar az úton menni, akkor elválhatunk.

Kérdés:

Mi a kapcsolat, a spirituális szeretet között, és a fizikai szeretet között, ha bármelyik megjelenik?

Válasz:

A fizikai szeretet az, az azért érkezik el, mert az ember ki akarja használni a másikat, együtt akarunk élni, és ott is a saját élvezetünket akarjuk megtalálni, ezek a szokásokból fakadnak a legtöbb örömünk, mert az első attrakció az elmúlik, az Isten első hatalmas attraktív benyomása a másikról, mert a szeretet mindig a hiányra irányul. Amikor mi valakivel élünk, akkor nem biztos, hogy minden pillanatban attraktív. Akkor már nem biztos, hogy megkapom tőle mindent, amit akarok, kaja, szex, pénz, család, bármi, így gondolkodunk. Nekünk fogalmunk sincs, hogyan építsük fel a vágyat, a viszonyunkat ilyen módon kell felépíteni, így kell viszonyulni, helyes attitűddel, annak érdekében, hogy az én hibáimat feltudjam, adni. Ezzel közösen találjuk meg a Teremtőt, ez a lényege, a szeretetnek. Nekem egy új vágyat kell stabilizálni, akkor a Teremtő ebben a hiányban fog megjelenni. Így mutatja meg nekem, hogy hol van bennem a hiba, nem a másikban. Ez egy gyakorlati munka, amit a házastársammal meg kell élnem, a hiány, ami állandóan újratermelődik, ezt kell kitöltenem. Mi az, hogy a szeretet lefed minden bűnt? Az, hogy van az összes bűn, és mindig a saját hibáimat fogja kitölteni, a saját szeretetem, nem a másiknak a hibáit kell kitöltenem, a saját hibáimat kell kitöltenem, és ilyen módon megjelenik a Hasszadim[4] fénye, amely az adakozásból ered, a Hasszadim fénye, megragadja a Hochma[5] fényét, ilyen módon tudnak szeretetet adni a másiknak. Ez a párok között is a feltárulás. Neked azon túl, hogy kapsz szeretetet, adnod is kell. E nélkül nem létezik igazi szeretet. Ha megnézitek, beszélgetünk az esti mesében lévő szeretetről a lányunknak, ott van valami, ami nem a profitról szól? Nem, nem, ez mindig megtörténik. Általában ez a fajta szeretet, ez nagyon messze van, attól, amiről beszélünk. Mert téged a herceg a fehér lovon lenyűgöz. De mi az, amit ebből kapsz? A szeretet, amit érzel, amikor adni akarsz, amikor megőrülsz, úgy akarsz adni, mint az anya a gyerekének, az anya semmit nem akar visszakapni, azért szereti a gyermekét, mert szereti őt. Mert az övé, ez neki lett felkészítve. Előkészítve, hogy anyává, tudjon válni, a Bina készítette elő, minden gyermeket, a Bina készít elő, hogy az anyából Binát csináljon. Ez, az, ami örömet ad. Hatalmas örömet ad, amit az adakozásból szerzünk meg. Ez nem egy hétköznapi érzékelés, amiről beszélünk, valódi viszonyról beszélünk, valódi szeretetről, ez, az, ahogy megtalálhatjuk a kabbala bölcsességét, a szeretetnek az ereje a legnagyobb fény, a Jechidának a fénye.  Amely mindent egyesít, egybe. Kitölt mindent teljes szeretettel, ez a feltárulása a Teremtőnek. Teljes egészében, mert, ez a szeretetnek az ereje. A kilencven százaléknak ezt a fajta üzenetet áttudjuk, adni, fokozatosan el lehet kezdeni magyarázni.

Fordította: Kaszás Nándor

Hanganyagrögzítés: Forgács Boglárka

Szerkesztette: Szondi Ildikó


[1] resimo:=spirituális információs gén

[2] Yom-Kippuri háború: Kezdődött 1973, Október 06-án a Sinai félszigeten.

[3] KLI = edény

[4]  Hasszadim fénye = Könyörületes fény

[5] Hochma fénye = Bölcsesség fénye