70-79

76. Minden (étel) áldozatodat sózd meg sóval (Isten Szövetségének sójával)

Hallottam Shevat hónap 30.-án, Tiberiasban

“Minden (étel) áldozatodat sózd meg sóval,” amely az Istennel való szövetség sójára utal. A szövetség az elmének feleltethető meg. Általánosan elfogadott, hogy amikor két ember jót tesz egymással, akkor a köztük lévő szeretet nyilvánul meg a cselekedetükben, és természetes módon nem érzik annak a szükségességét, hogy szövetséget kellene kötniük egymással. Azonban ugyanakkor azt láthatjuk, hogy pontosan az a megfelelő idő szövetségkötésre, amikor a szeretet cselekszik. Akkor szerinte (azaz Baal HaSulam szerint), ez a szövetség a szövetség megkötése utáni időkre irányul már.

Ez azt jelenti, hogy a most megkötött szövetség arra irányul, hogy később, amikor olyan állapot áll fent, hogy mindegyikük – aki ma szövetséget kötött – azt gondolja, hogy a többiek szíve nincs egységben a barátaival, ennek ellenére, mégis lehessen közöttük egyetértés.

Ez az egyetértés kötelezi őket arra, hogy emlékezzenek a megkötött szövetségükre, annak érdekében, hogy folytatólagos lehessen a szövetség megkötését lehetővé tevő szeretet, a jelenlegi, békétlenséggel megzavart állapotban is.

Ez a jelentése annak, hogy “minden (étel) áldozatodat sózd meg sóval,” azaz, az Istennek szentelt munkában, az összes Krevut[1]a Királlyal kötött szövetséggel kapcsolatosnak kell, hogy legyen.

 

 

  1. Krevut jelentése héberül: „közeledés” és/vagy „ütközet, csata.”