Rabash írásaiból, Vol 3, Dragot Hasulam

Felkészülés a reggeli leckére 2014/03/25

Rabash írásaiból, Vol 3, Dragot Hasulam

Cikk: A száműzetéssel kapcsolatban

“Amikor Izrael száműzetésbe vonult, a Shechinah velük ment”, azaz, amikor valaki zuhanásban van, a spiritualitása is zuhanásban van. Azonban a következő szabállyal egyezésben, “Egy Mitzvát mindig egy másik Mitzvah követ,” miért van valaki a zuhanás állapotában?  A válasz az, hogy mivel a zuhanás felülről van kimérve, annak érdekében, hogy az ember azt érezze, száműzetésben van, és kérhesse a kegyelmet, a száműzetésből való kilépés lehetőségét, melyet Megváltásnak nevezünk.  Lehetetlen megváltásról beszélni, ha nem előzi meg száműzetés.

Mi a száműzetés? Minden, ami az önszeretet ellenőrzése alatt áll, és nem a mennyeket szolgálja.  Mikor tekinthető az önszeretet száműzetésnek? Csak akkor, amikor az ember vágyik arra, hogy kiléphessen az önszeretet ellenőrzése alól, a megtapasztalt szenvedés miatt, amely szenvedés oka az, hogy nem tud semmit tenni a mennyek érdekében.

Azt követően, amikor valaki elkezd a spirituális munkával foglalkozni, muszáj egy bizonyos mennyiségű örömet és jutalmat szereznie a munka által, mivel ez volt egyezésben a fizikai énjével. Miután mindezek után magától értetődő lesz, hogy az embernek a mennyek érdekében kell dolgoznia, annak megfelelően, hogy „az egyik Parancsolatot, egy másik parancsolat követi,”  az embernek segítséget kell kérnie a száműzetésből való kilépésre, és így lesz képes megszökni a száműzetésből.

Hogyan szökik meg valaki a száműzetésből? Az által, hogy kimondja, képtelen sikert elérni a száműzetés befejezésében. Ha ez így van, mit kell tennie? El kell vesztenie önmagát, (öngyilkosságot követ el) azaz, abbahagyja a munkát, és visszatér a fizikai életéhez, melyet úgy neveznek, „a bűnös, bár él, halottnak tekintendő.”

Ezt követően, jön el az ideje annak, hogy megváltást kér a száműzetésből, és megszökik a száműzetésből az „öngyilkosság végrehajtásával,” ahogy írva van, „A teremtő útja egyenes, az Igaz vele együtt halad, a bűnösnek bukdácsolnia kell az úton.”  Muszáj az embernek az értelme fölé emelkednie.

Ezért a spirituális zuhanás nem azt jelenti, hogy valakinek hiánya van a hitben, hanem sokkal inkább azt, hogy valaki képes megszerezni a nagyobb munkát magának, és akkor az előző szintje a hitének úgy tűnik a jelenlegi szinthez való összehasonlításban, mint a a zuhanás szintje a spirituális munka új szintjéhez képest.