Felkészülés a Reggeli leckére 2015-02-16

Elalvás előtti olvasnivaló
Rabash, “Mit jelent az, egy gonosz ember készíti, és az igazak , a munkában”
Két diák elment egy művészhez szakmát tanulni. Az egyik diákra a tanár nem fordít figyelmet, akár jó a munkája, akár nem, míg a másiknak minden nap megmondja a hibákat, amiket elkövet. Ez a fiú eljött az apjához, és azt mondta: “Miért kiabál a tanár velem egész nap, hogy nem tudom, hogyan kell dolgozni, és a másiknak, akinek a munkája rosszabb, mint az enyém, őneki nem mond semmit? Bizonyára az apja több pénzt fizet a művésznek, és ez az, amiért nem kritizálja őt. Azt kérdezem tehát, hogy az apám több pénzt fizet, mint, amit többi diák fizet, majd a tanár nem mondja meg az én hibáimat, mintha nem kritizálná a többi diákot..
És így az apja elment a tanár, és azt mondta, “Miért nincs kegyelem a fiamnak? Talán azért, mert én nem fizetek mint a többi ember, és így bosszút áll a fiamon? “, És így válaszolt:” Tudd, hogy minden tanítványom közül,csak a te fiadat élvezem, mert látom, hogy ő tehetséges és a világ csillagává válhat, s belé fektetem az összes erőmet, mert jobb nekem, hogy az én erőfeszítésem nem lesz hiábavaló. A többi diákot azonban csak általánosságban tanítom, mert nem olyan tehetségesek, mint a fia, és igen, az ő munkájának minden kis részletét megkritizálom.
Tehát, akkor csodálkozik, hogy mit gondol rólam, mintha azt akarnám, hogy a fia elbukjon, mert mérges vagyok rád, Isten ments, mert keveset fizet nekem. Tudd meg, hogy ha én nem akartam szégyent hozni rád, hogy ingyen tanítanám a fiad, hidd el nekem, hogy ingyen tanítottam volna őt, mert élvezetet lelek benne, és, amit őbelé belefektettem, az megéri számomra.