Változtass a sorsodon!

Egy kabbalista könyvben olvastam, hogy helyváltoztatással megváltoztatható a sorsunk. Szeretném megtudni, hogy ennek oka csak az újdonság lélektani hatásában áll, vagy van rá valami reális magyarázat, amelyet komolyan figyelembe kell vennünk?

Látjuk, hogy a világunkban a hely valóban bizonyos hatással van az emberre. Ha Kínába megyünk és ott élünk néhány száz évig, akkor olyanokká válunk mint a kínaiak. Ha dél-Amerikába megyünk és ott élünk néhány évszázadon át, úgy fogunk kinézni mint a dél-amerikaiak. A hely, a föld, a földgolyó bizonyos részein működő erők hatnak az emberre és megváltoztatják mind külsőleg, mind belsőleg.

Napjainkban nagyon érdekes kutatások folynak, melyek azt igazolják, hogy az ember még a víztől is függ, amit megiszik. Manapság egyik régióból a másikba szállítjuk a vizet és ezzel nagyon megváltoztatjuk az embert. Ezt tesszük az egyik régióból, például Kínából vagy Indiából, a másikba szállított árukkal is – az ember „univerzálissá” válik magába gyűjtve az összes kultúra hatását. Az ilyen helyváltoztatással megváltoztatjuk a sorsunkat.

Azonban a kabbalisták egészen mást értenek ez alatt a kifejezés alatt. Ők azt mondják, hogy a sorsunkat nem úgy változtatjuk meg, ha egyik helyről a másikra utazunk, hanem ha a környezetünkön változtatunk – a társadalmon, amiben élünk. A jövőnk megváltoztatására nincs más eszközünk csak a társadalom megválasztása. Amikor környezetet választunk alávetjük magunkat annak hatásainak és ilyen módon megváltoztatjuk a sorsunkat, mivel teljes mértékben függünk annak a társadalomnak a hatásaitól, amelyben élünk. Ezért a hely, azaz a környezet megváltoztatásával változtathatunk a sorsunkon- vagyis a jövőnkön.

Ha egy leendő anya a terhessége alatt fontolóra veszi az abortusz lehetőségét ezzel károsan befolyásolhatja-e a magzat, később pedig a gyermek fejlődését? Ha igen, akkor hogyan kerülhetők el a hasonló gondolatok ebben a mai világban, ahol az abortusz elfogadott és mindennapos jelenségnek számít?

Minden emberi gondolat hatással van a világra. A tudomány csak most kezdi megérteni, hogy a gondolat ereje a leghatalmasabb az erők világában. Erősebb és pusztítóbb mint az atom-, a vegyi-, vagy bármilyen más fegyver. Földünkön valójában a másik ember és az egész természet iránt táplált negatív, önző gondolataink végzik a rombolást. Ha csak egy kicsit is pozitívabban tudnánk gondolkodni, teljesen megváltoztathatnánk az életünket.

Természetes, hogy az anya gondolatai hatással vannak a magzatra, és annak fejlődésére. Azonban a természet gondoskodott a negatívumok kijavításáról, és kialakított egy bizonyos védelmi rendszert, jóllehet olyan társadalomban élünk, ahol a terhesség megszakítás elfogadottá vált.

Mégha egy anyának ártó gondolatai is vannak a gyermekével kapcsolatban, azok a gondolatok nem magától az anyától erednek, hanem a társadalom hatásának következményei- a társadalomé, amely megtanította őt, hogy az abortusz természetes dolog, nincs benne semmi különös. Ezért az ilyen gondolatok nem írhatók az anya számlájára, és nincsenek közvetlen, rossz hatással a gyerekre. Keverednek a világunkban létező más, negatív gondolatokkal, és nem okoznak akkora kárt a magzatnak, mint azt gondolnánk.

Ne felejtsük el, hogy az ember önmagában nem értékelhető, csak ahhoz a társadalomhoz, időhöz és közös valósághoz viszonyítva, amelyben él. Ha a ma emberét összehasonlítjuk azzal az emberrel, aki ezer vagy kétezer évvel ezelőtt élt, akkor egyértelmű, hogy hatalmas a különbség. Mindenkit csak a saját társadalmához viszonyítva szabad értékelni, hiszen az ember saját környezetének eredménye.

Ezért aztán az egész nem is olyan ijesztő, és nem kell tartanunk a saját rossz gondolatainktól- csak igyekeznünk kell a jövőre gondolni, nem pedig a jelenre és a múltra. Kár lenne gondolatainkkal a jelen pillanatainál időzni, hiszen gyorsan váltják egymást. Ezért gondoljunk inkább a szép jövőre! Ráadásul van eszközünk is, amely lehetővé teszi, hogy azt tényleg jobbá is tegyük.

Vélemény, hozzászólás?

Magyar ajkú kabbala tanulók csoportja