A hajtóerő eredete

Amennyiben nem a Teremtőtől követeljük, erőnket akkor azt természetszerűleg egónktól kapjuk meg. Csak két forrás létezik: az önző motiváció és a felső. Vagy egyik, vagy másik, azaz vagy az önző megszerzés érdekében dolgozunk, vagy az adakozás érdekében. Hogyan ellenőrizhetjük le, hogy vajon az adakozás vagy a megszerzés érdekében dolgozunk-e? Amennyiben mindenféle csalódást, problémát, ürességet, akár csapásokat érzek a megszerzés iránti vágyamon belül, csak egy dolgot követelek a Teremtőtől, azt követelem, hogy Ő emelje fel motivációmat az adakozás felé anélkül, hogy bármit is kapnék egóm számára azért cserébe.

Ez van “Lishma[1]“-nak nevezve, amikor én ürességet érzek megszerzés iránti vágyamban. És az üresség mellett fájdalmat érzek, mindenfajta problémát és balszerencsét. És én boldog vagyok attól, hogy fájdalmat, ürességet és elégedetlenséget érzek, mivel amennyiben ennek ellenére én képes vagyok így folytatni munkámat, akkor az a munka valóban az adakozás érdekében lesz majd. Mindez azt jelenti, hogy korlátoznunk kell megszerzés iránti vágyunkat, egy szűrőt és visszavert fényt kell létrehoznunk fölé.

 

És akkor az üres marad, és az természetesen mindig üres marad, mivel az első megszorítás soha nincs eltörölve, és én jövőbeni munkámat, az adakozás munkáját a fölé építem. És akkor biztos lehetek benne, hogy a valóságot, az életet, a Teremtőt, mindent helyesen kezelek. Amennyiben nem érzek ürességet, csalódottságot, csapásokat egóm számára, hogy ennek ellenére továbbra is a Teremtőre gondolok az összes szerencsétlenség felett, amennyiben mindazon negatív állapotok ellenére továbbra is csak arra gondolok, hogyan adjak neki boldogságot az üresség felett, ha én nem vagyok ilyen állapotban, akkor az annak jele, hogy én továbbra is egómon belül vagyok, továbbra is megszerzés iránti vágyamon belül, vagyok, én azon belül dolgozom.

Én mindeddig ebben az állapotban vagyok bár a Lishma állapota felé haladok, de még egyelőre a Lo Lishma[2] állapotában vagyok. Bár én adakozom, és a még nagyobb adakozás állapotában akarok lenni, de egyelőre mindezt önző hajtóerő segítségével kapom meg. Azaz amennyiben nem kapnék valami jó dolgot vágyam számára, nem lenne semmi motivációm, semmi erőm, semmilyen aspirációm arra, hogy folytassam tovább.

Reggeli lecke 2o13, augusztus 8.
[1]  Lishma = Az Ő nevében

[2] Lo Lishma = Nem az Ő nevében

ford: H Zs

sz: Sz I