2013. augusztus 27. – Napi Cikk

Reggeli lecke felkészülés 2013. augusztus 27.

Báál HaSzulám “Bevezető A Tíz Szfira Tanulmányához” írásából

…Lehetetlen a szeretet negyedik szintjének elérése mielőtt a személy elérné az arc felfedését, mely arra hívatott, hogy az egész világ számára megjelenjen. Ez adja meg az erőt ahhoz, hogy a személy az egész világot az érdemek irányába ítélje, ahogy azt Rabbi Elazar, Rabbi Shimon fia mondja. És mi azt már megtanultuk, hogy az arc felfedésének ténye minden kétséget kizárólag csodálatos élvezetté változtatja mindazokat a gyászokat és szomorúságokat, melyek az arc rejtettségének idején megjelennek, egészen addig amíg a személy majd azon szomorkodik hogy miért is nem szenvedett többet.

Ennél fogva meg kell kérdeznünk, “Amikor a személy saját magát az érdemek irányába ítéli, természetesen emlékszik az összes gyászra és fájdalomra melyet az arc rejtettségének idején átélt.” Ennél fogva lehetséges az, hogy mindazok számára csodálatos élvezetekké változzanak, ahogy azt fent megemlítettük. De amikor ő az egész világot ítéli az érdemek irányába, honnan ismerhetné a gyász és fájdalom mértékét, melyet a világ embererei elszenvednek, hogy képes legyen megérteni hogyan, lehetnek ők az érdemek felé ítélve ugyanolyan módon, ahogy azt elmagyaráztuk azzal kapcsolatban, amikor a személy saját magát ítéli az érdemek felé?

Annak érdekében, hogy megakadályozzuk azt, hogy az egész világ érdemeinek mértéke hiányozzon, amikor a személy érdemessé válik arra, hogy őket az érdemek irányába ítélje, a személynek nincs más taktikája, mint az hogy állandóan magára vegye a publikum problémáit, mint ahogy saját problémái miatt szenved. És akkor az egész világ bűneinek mértéke készen áll számára oly módon, ahogy saját bűneinek mértéke állt készen. Ezáltal amikor megkapja annak lehetőségét, hogy magát az érdemek felé ítélje, képessé válik arra, hogy az egész világot ugyancsak az érdemek felé ítélje, és akkor képes lesz elérni a “teljes igaz” szintjét.

ford: H Zs