Világméretű Kölcsönös Garancia

A Kabbalisták azt mondják nekünk hogy az egész világnak el kell érnie a kölcsönös garancia állapotát, azaz minden hozzám tartozik, és minden az enyém. Ez az amit Báál HaSzulám ír az “Arvut, Kölcsönös Garancia” cikkében. Ezáltal itt remegésnek kell lennie: képes vagyok-e örömet okozni a Teremtőnek? De mindez nem történhet meg mind addig ameddig meg nem kapjuk a kölcsönös garanciát. Azaz mindenkinek remegnie kell a félelemtől azon tény irányában hogy vajon gondoskodik-e a többiekről? A Teremtő nem érhető el enélkül, és Ő kell hogy célunk legyen. És akkor a többiekről való gondoskodásom egy szükséges feltétele ezen cél elérésének. De az egyik nem működik a másik nélkül, azaz “A teremtmények szeretetén keresztül a Teremtő szeretetéhez”. Ezáltal munkánkat  egy olyan módon kell végrehajtanunk hogy az nyilvánvaló kell hogy legyen hogy itt nem beszélünk két különböző dologról, hanem az egyik a másikon belül található.
Ugyanazt az alapelvet kell kövessük mint, amikor egy puskával lövünk annak érdekében hogy magunkat becélozzuk a Teremtő felé, először is ott van a szemünk, utána a fegyver mely két részből áll, és én csak akkor érhetem el a célt amikor azokat eggyé kötöm össze, “Izraelt, a Teremtőt és a Tórát”. Egyébként nem lehetünk képesek erre, mivel amennyiben csak a szem és egy másik eszköz létezik, akkor én a fegyvert abba az irányba fordíthatom ahová csak akarom.
Nekem figyelembe kell vennem a csoportot és a Teremtőt a csoporton keresztül annak érdekében hogy egy egyenes vonalat építsek, mely egyenesen elvezet engem a célhoz. Én mindezt csak akkor tudom megtenni amennyiben helyesen viszonyulok a csoporthoz, és a Teremtőhöz ugyanolyan módon viszonyulok a csoporton keresztül.
 
Reggeli lecke, 2o13- október 1.
ford: Dr H Zs