Baal HaSulam, SHAMATI 2

Felkészülés a reggeli leckére 2014.március.27

Baal HaSulam, SHAMATI 2

A Szent Zohár szerint “Ő (férfi) a Shochen (Bent lakozó), and Ő (Női) a Shechina (Szentség).” Nekünk úgy kell értelmezni a Zohár szavait, ahogy az ismert a Felső Fénnyel kapcsolatosan, és ahogy azt a Zohár szerzői is mondták, hogy nincs benne semmilyen változás, ahogy írva van, „Én, az Úr nem változom.” Minden név és fogalom csak is a Kelim (edények) szempontjából értelmezhető, amely a megszerzési vágy – belefoglaltatva a Malchutba — amely a teremtés gyökere. Ebből a pontból ereszkedtek alá az edények ebbe a világba, a teremtményekbe.

Mindezek a megkülönböztetések a Malchuttal kezdődnek, amely a teremtményeken keresztül a világok teremtésének gyökere, és amelyet Shechinának nevezünk. Az általános Tikkun (korrekció) nem más, mint hogy a Felső Fény teljességében ragyog majd ezekben az edényekben.

Az edényekben ragyogó Fény neve Shochen, és az edények általános neve Shechina. Más szóval, a Fény a Shechinán belül lakozik.  Azaz, a Fény az, amit Shochennen nevezünk, mivel ez lakozik a Kelimen belül, vagyis az összes Kelim együttes neve Shechina.

Mielőtt a Fény a maga teljességében ragyogna bennük, ezt az időszakot úgy nevezzük, “A korrekció időszaka.” Azaz mi akkor korrigálódunk, ha a Fény a maga teljességében ragyog az edényeinkben.  Azt az állapotot, ameddig ez meg nem történik, úgy nevezzük, hogy a “Szentség száműzetésben van.”

Azaz, még a Felső Világokban sincs tökéletesség. Alul, ebben a világban kell, hogy legyen olyan állapot, amikor a megszerzési vágyon belül van. Ez a Tikkun (korrekció) úgy tekintendő, mint megszerzés az adakozás érdekében.

Mindeközben a megszerzési vágy mindenféle alantas és bolond dolgokkal van tele, hogy nem is marad hely a Mennyek feltárulására. Azaz a szívnek a Fény oltárának kellene lennie, ezzel szemben piszkos és szeméttel teli hely csupán. Más szóval az alantasság foglyul ejtette az egész szívet.

Ezt nevezzük úgy, hogy a “Szentség a porba hullott.” Azaz a földre zuhant, és mindenki gyűlölni kezdte a Szentség lényegét, és egyetlen vágy sincs, amely felemelhetné onnan. Ehelyett az emberek alantas dolgokat választottak, és szomorúvá tette a Shechinát az, hogy nem teremtettek helyet a szívükben Isten Fénye oltárának.