RABASH – SZOCIÁLIS ÍRÁSOK, A Barátok szeretete (1984, #3)

Felkészülés a reggeli leckére 2014/03/24

RABASH – SZOCIÁLIS ÍRÁSOK, A Barátok szeretete (1984, #3)

“És egy bizonyos ember megtalálta őt és lám ő a mezőn kóborolt . Az ember megkérdezte őt, azt mondva: Mit keresel ? Ő azt mondta : Én testvéreimet keresem. Mondd meg nekem, imadkozom neked, hol etetik ők a nyájat.” (Genézis,37)

Egy ember “aki a mezőn kóborol”, arra a helyre utal, ahonnan a világ fenntartására szolgáló terményeknek ki kell áramolnia. A föld munkája az a szántás, vetés és aratás. Az lett mondva ezzel kapcsolatban: ” Ők, akik könnyekben vetnek, boldogságban aratnak.” Ezt hívjuk úgy, hogy “egy mező, melyet az Úr megáldott.”

Baal HaTurim elmagyarázta, hogy egy személy, aki a mezőn kóborol, arra utal, aki letér az értelem útjáról, aki nem ismeri valódi útját, amely arra a helyre vezet, amit el kell érnie, és viselkedik, mint egy öszvér, amely ” a mezőn kóborol”. Aztán elérkezik egy olyan állapothoz, amikor azt hiszi, hogy soha nem éri már el azt a célt, amelyet el kell érnie..

“ Az ember megkérdezte a bolyongót, azt mondva: “Mit keresel?”, azaz “Hogyan segíthetek neked?” Ő azt mondta: “Én testvéreimet keresem”. Azáltal hogy együtt vagyok a testvéreimmel, azáltal, hogy egy olyan csoportban vagyok, ahol létezik a barátok szeretete, én képes leszek megtalálni azt az ösvényt, amely az Isten házához vezet.

Ezt az ösvényt hívjuk úgy, hogy az adakozás ösvénye és ez az út a természetünk ellenében megy. Hogy képesek legyünk azt elérni, nincs más módja, csakis a barátok szeretete, amely által mindenki képes a barátját segíteni.

Akkor az ember azt mondta: “Ők eltávoztak innen.” És Rashi ezt úgy magyarázta, hogy ők eltávolították magukat a testvériségből, azaz ők nem akarnak egybeolvadni veled. Legvégül ez okozta Izrael száműzetését Egyiptomba. Hogy megmeneküljünk Egyiptomból, magunkra kell vennünk azt, hogy belépünk egy olyan csoportba, amely a barátok szeretetét akarja és ez által meg leszünk jutalmazva az Egyiptomból való kimeneküléssel és a Tóra megkapásával.