Ki tanulhat Kabbalát?

Csak akarni kell

A Kabbalát, mindaz, aki akarja, tanulhatja – így mondta Ráv Kuk (Izrael Államának első főrabbija). Magyarán, mindaz, aki ténylegesen, ki akarja “javítani” magát és el akarja érni aspiritualitást. Ez a vágy a léleknek abból a késztetésből ered, amely kijavítást követel magának. Ezért, tulajdonképpen ez az egyedüli módja annak, hogy megvizsgáljuk, vajon van-e az embernek ilyen vágya. Az ember valódi vágyra kell, hogy leljék magában. Ez pedig nem máshonnét, mint a szabad akaratából kell, hogy jöjjön. Ugyanis az ember maga kell, hogy kiszűrje és feltárja magában az ő saját valódi vágyát.

Az ember akkor kerül közelségbe a Kabbalával, ha már nem talál kielégülést az anyagi dolgokban, és reméli, hogy ez a fajta tanulás választ ad és megvilágítja majd a kérdéseit, és esetleg új lehetőségeket kínál a számára. Mindezt persze azok után, hogy rájött: bárhogyan is keresse, de a mi világunkban nem találja a megoldást az élet legfőbb kérdéseire. A válasz utáni reménykedés, sok esetben, még csak nem is tudatosan megy végbe. Egyszerűen csak érdeklődnek, érzik a szükségszerűséget.

Az ilyen emberben a következő kérdések fogalmazódnak meg: Ki vagyok? Miért születtem? Merre tartok? Honnan jövök? Mi végett létezem ebben a világban? Vajon már voltam itt? Tán visszatérek majd? Miért van annyi szenvedés a világban? Vajon létezik valamiféle lehetőség, hogy elkerüljük őket? Miként lehet elérni az állandó gyönyört, teljességet, és lelki békét? Az ember egyszerúen érzi a tudatalattijában, hogy a kérdéseire adandó válaszok evilágon túliak.

Valóban, az egyedüli válasz, mit adhatunk ezekre a kérdésekre: megismerni és érezni a felsőbb világokat. Magát az utat, amelyen keresztül ezt elérhetjük, „Kabbala”-nak nevezzük. A Kabbala Bölcselete segítségével az ember minden érzékével belép a felsőbb szférákba, azaz, a világba, ahol az itt, vele történtek okait találja.

Nincs kényszer a spiritualitásban

Napjainkban, sajnos még csak kevés olyan van, akit valódi vágyak hajtanak a Kabbala tanulására. Az emberek többnyire csak különleges talizmánokról, meditációkról, varázslásról és gyógyító technikákról akarnak tanulni, csupa olyan dologról, amellyel egyesek felcimkézik a Kabbalát.  Mígnem arról, hogy hogyan lehet feltárni a felsőbb világokat; hogy miként lehet továbbfejleszteni a „szívben levő pontot” és úgy kijavítani, hogy elérhessük aspirituális szférákat, nos, ehhez még nincs meg az emberekben az elégséges akarat.

spiritualitásban nem ismert fogalom a kényszer. Valójában minden a szívben levő ponton és azon, hogy az adott ember lelke honnan ered, múlik. Mert ha már ténylegesen itt a kijavítás ideje, felébred az emberben a szükség, hogy tanulói-keretet keressen magának, és egészen addig, míg ezt nem találja meg, nem nyugszik. Minthogy ez a szükségérzet az ember bennsőjéből jön, irreleváns az egyén emberi potenciálját vizsgálni. Egyszóval, ha valódi vágy ébred az emberben feltárni és megismerni a spirituális világokat, a vágy biztos, hogy a Kabbala helyes tanulásához vezeti az embert.

Vélemény, hozzászólás?

Magyar ajkú kabbala tanulók csoportja