3. cikk

A Barátok szeretete

“És egy bizonyos ember megtalálta őt és lám ő a mezőn kóborolt . És az ember megkérdezte őt, azt mondva: Mit keresel ? És ő azt mondta : Én testvéreimet keresem. Mondd meg nekem, imadkozom neked, hol etetik ők a nyájat.” (Genézis,37)

Egy ember “aki a mezőn kóborol”, arra a helyre utal, ahonnan a világ fenntartására szolgáló terméknek kell etőtőrnie. És a föld munkája az a szántás, vetés és aratás. És az lett mondva ezzel kapcsolatban: ” Ők, akik könnyekben vetnek, boldogságban aratnak.” És ezt hívjuk úgy, hogy “egy mező, melyet az Úr megáldott.”

Baal HaTurim elmagyarázta, hogy egy személy, aki a mezőn kóborol, arra utal, aki letér az értelem útjáról, aki nem ismeri valódi útját, amely arra a helyre vezet amelyet el kell érnie, mint abban hogy: mint egy öszvér, amely ” a mezőn kóborol”. És ő elérkezik egy olyan állapothoz, amikor ő azt hiszi, hogy soha nem éri már el azt a célt, amelyet el kell érnie.

És az ember megkérdezte őt, azt mondva: “Mit keresel ?”, azaz “Hogyan segíthetek neked?” És ő azt mondta: “Én testvéreimet keresem”. Azáltal hogy együtt vagyok a testvéreimmel, azáltal, hogy egy olyan csoportban vagyok, ahol létezik a barátok szeretete, én képes leszek megtalálni azt az ösvényt, amely az Isten házához vezet.

Ezt az ösvényt hívjuk úgy, hogy az adakozás ösvénye és ez az út a természetünk ellenében megy. Hogy képesek legyünk azt elérni, nincs más módja annak, csakis a barátok szeretete, amely által mindenki képes barátját segíteni.

És akkor az ember azt mondta: “Ők eltávoztak innen.” És Rashi ezt úgy interpretálta, hogy ők eltávolították magukat a testvériségből, azaz ők nem akarnak egybeolvadni veled. És legvégül ez okozta Israel száműzetését Egyiptomba. És hogy megmenekűljünk Egyiptomból, nekünk magunkra kell vennünk azt, hogy belépjünk egy olyan csoportba, amely a barátok szeretetét akarja és azáltal mi meg leszünk jutalmazva az Egyiptomból való kimeneküléssel és a Tóra megkapásával.

Magyar ajkú kabbala tanulók csoportja