4. cikk

És mindegyikőjük segítette barátját

Meg kell értsük azt, hogy hogy képes a személy barátját segíteni. Ez vajon kifejezetten egy olyan dolog, ahol létezik gazdag és szegény, bölcs és bolond, gyenge és erős? De amikor mindegyikőjük gazdag, okos, erős, stb., akkor hogyan képesek egymást segíteni?

Mi láthatjuk azt, hogy egy dolog van, amely közös mindenki számára – a hangulat. Az lett mondva, „Egy aggodalom a személy szívében, engedjük, hogy megbeszélje azt a többiekkel.” Mindez azért van, mert a jó hangulat érzésével kapcsolatban sem gazdagság, sem műveltség nem segíthet.

Ehelyett az egyik személy képes a másikat segíteni, amikor látja, hogy barátja rossz hangulatban van. Írva van, „A személy nem képes kimenekíteni magát rabságából.” Ehelyett a személy barátja az, aki képes hangulatát felemelni.

Ez azt jelenti, hogy a személy barátja képes a személyt jelenlegi állapotából az életvidámság állapotába emelni. És akkor a személy elkezdi újra összegyűjteni erejét és önbizalmát az életben és a gazdagságban, és akkor úgy indul neki megint, minthogyha célja már közel lenne hozzá.

Ebből az következik, hogy mindenkinek figyelmesnek kell lennie és arra kell gondolnia, hogy hogyan képes barátját segíteni hangulatának emelésében, mivel a hangulat kérdésében bárki képes a szükség helyét megtalálni barátjában, amelyet képes megtölteni.

Magyar ajkú kabbala tanulók csoportja